Nynorskbok logo

Boktips frå Nynorsksenteret

Bokomtale

Eili Harboe: Tre meter med kniv

I Tre meter med kniv møter vi Lykke som går i 9. klasse. Varmt og nært følgjer vi henne inn i skulegang, forelsking, familierelasjonar, vennskap og ungdommeleg utprøving på usikre bein. Vi blir kjende med familien til Lykke – med fostersystera Lena, med ei ustabil mor, med mormor og med far som stabiliserer og held saman. Det handlar om vinteren og våren og det å vakne, det handlar om oppvekst, ein smeltedigel av ulike kulturar og bestevenninna Ceyda i hijab. Vi følgjer ungdommane ute på stader der dei samlast, på marker og enger, ved sjøen, oppe ved tårnet, i jentedusjen og i svømmehallen, der Simeon finst. Er han snill? Det handlar om utforsking og utprøving, alkohol, gryande seksualitet. Det handlar om å vere på terskelen mellom barn og vaksen, det handlar om å sense korleis det står til med mora den dagen, og om å alltid vere på vakt.

Skifte i teksten er markerte med titlar på musikkspor som byggjer opp under handlinga. Når mor er på det mest gale: Kate Bush, «Mother stands for Comfort».

Finst tryggheita i armane til Simeon, i ein ullgenser, i mormorstrikk som luktar rundstykke, grønsåpe og gammal-dame-parfyme, eller kanskje eit glas peanøttsmør med ein lapp frå mor der det står: Til Lykke (med skei)?

Romanen høver sjølvsagt godt for elevar på 9. trinn, men òg for litt eldre ungdommar.

Utdrag frå boka

Kategoriar

Fleire boktips

fantastisk litteratur
fantastisk litteratur
ungdomsbøker
Brynjulf Jung Tjønn: Kvit, norsk mann
dikt