Nynorskbok logo

Boktips frå Nynorsksenteret

Lunde og Torseter: Eg kan ikkje sove no

Tekst: Stein Erik Lunde
Illustrasjon: Øyvind Torseter
Det norske Samlaget

Kultur- og kyrkjedepartementet har delt ut prisar til dei beste barnebøkene frå bokåret 2008. Både biletbokprisen og debutantprisen går til nynorske utgjevingar. Kari Stai fekk debutantprisen for Jakob og Neikob. Dette boktipset handlar om Stein Erik Lunde og Øyvind Torseter si bok Eg kan ikkje sove no, som fekk biletbokprisen.

Den vesle guten i denne forteljinga får ikkje sove. «Vindauget er heilt svart. Eg har på meg sokkar. Under pysjen har eg ulltrøye. Eg kan ikkje sove. Det er stillare enn det nokon gong har vore her.» I stova sit ein trygg pappa som kan svare på alle spørsmål. Søv dei raude fuglane? Et reven brødskorpene deira? Og viktigast av alt: Søv mamma?

– Skal vi gå ut og sjå på stjernene? spør pappa. Det er stjerneklårt og stille i denne forteljinga. Den nære, gode faren og den urolege, redde guten tek vare på kvarandre i vinternatta. – Det går nok bra, seier pappa. – Sikkert? – Heilt sikkert.

I juryen si grunngjeving for tildelinga les vi:
«Store følelser i et minimalistisk uttrykk. Teksten og illustrasjonene kommuniserer og utfyller hverandre til en rik, sammensatt og gjennomført helhet der mye ligger i detaljene. Spennende, stemningsfullt og poetisk.»

Kategoriar

Fleire boktips

Eirin Holberg og Åshild Irgens: Steinalderen
9–12
Martine Grande: Ringen
6–9
Berenika: På fire bein. Bang!
6–9
6–9